niedziela, 2 października 2011

Jak zrobic Lasagne?

Dziś mniej słodko, a mianowicie chcę polecić przepis na lazanie.

Przepis na 4-5 porcji, lasagne z mięsem mielonym

Składniki:

  • 60 dag mięsa mielonego
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 puszki pomidorów
  • ser najlepiej edamski
  • makaron lasagne (należy wybrać taki aby nie wymagał gotowania)
  • przyprawy: oregano, sól, pieprz
Wykonanie:
Przetrzeć przez sito pomidory z puszek do miski. Następnie na patelni lekko podsmażyć drobno pokrojoną cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku, a potem dodajemy zalewę z przetartych pomidorów. Cały czas gotujemy. Na drugiej patelni smażymy mięso mielone na odrobinie oleju. Podsmażone mięso dodajemy do sosu pomidorowego. Przyprawiamy solą, pieprzem, wsypujemy oregano. Całość gotujemy aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Potrwa to około 20 minut.

Naczynie żaroodporne należy wysmarować olejem, a następnie na spód kładziemy cienką warswę sosu (staramy się wziąć łyżką sam sos z wierzchu bez mięsa) tak by zakrył nam dno. Następnie w  naczyniu żaroodpornym układamy warstwę makaronu lasagne na to warstwę sosu z mięsem, posypujemy startym serem. Następnie kładziemy kolejną warstwę makaronu, sos i na to ser. U mnie w żaroodpornym naczyniu zmieściły się 4 warstwy. Lasagne wkładamy do rozgrzanego piekarnika, 180 stopni. Piec około 15 - 20 minut. Po upieczeniu Lasagne możemy udekorować świeżą bazylią.
                                            Przed włożeniem do piekarnika:
                                           Po wyjęciu z piekarnika:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz