sobota, 3 listopada 2012

Ciasto balowe

Przepis na ciasto z kremem budyniowym, karmelem, przekładane herbatnikami, krakersami i bitą śmietaną.


Fazy przygotowywania ciasta:

1. Wykonanie biszkoptu

2. Wykonanie kremu budyniowego

3. Układanie warstw


1. Wykonanie biszkoptu

Składniki:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy powoli cukier i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie wsypujemy powoli mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy chwilkę mikserem na niskich obrotach. Wykładamy masę na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni ok. 30 minut.

2. Wykonanie kremu budyniowego

Składniki:
  • 2,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 masła roślinnego (125g)
Wykonanie:
Mleko, cukier, żółtka i mąkę włożyć do garnka. Jednocześnie gotować na małym ogniu i mieszać mikserem do zgęstnienia, aż powstanie budyń. Następnie odstawić do wystygnięcia. 
Masło roślinne miksujemy w misce mikserem i powoli dodajemy łyżkami wystudzony budyń. Miksujemy do momentu powstania jednolitego kremu.


3. Układanie warstw

Składniki:
  • 3 paczki herbatników
  • 1 duża paczka krakersów słonych
  • 1 puszka karmelu (zagotowanego mleka)
  • 1/2 litra śmietany deserowej 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 fixy śmietanowe
  • gorzka czekolada

Na upieczony i wystudzony biszkopt wykładamy krem budyniowy, na kremie układamy herbatniki. Na herbatniki wykładamy karmel (może się okazać że puszka to za dużo, więc nie wykładajmy wszystkiego). Rozsmarowujemy karmel tak aby zakryć herbatniki. Na karmel układamy krakersy. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę. Do miski wlewamy śmietanę, wsypujemy cukier oraz fixy i miksujemy do momentu uzyskania bitej śmietany. Wykładamy śmietanę na krakersy, a wierzch ciasta dekorujemy startą gorzką czekoladą.
Ciasto wkładamy do lodówki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz