poniedziałek, 12 września 2011

Ogórki z chilli


Ogórki z chilli są świetną przystawką do grilla, pieczonego mięsa jak i do kanapek. Są z jednej strony słodkie a z drugiej pikantne. Bardzo proste w przyrządzeniu. Oto przepis:


  • 3 kg ogórków średnich
  • 6 łyżek soli

Ogórki pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Włożyć do miski i zasypać solą. Wymieszać i zostawić na 3 godziny. Po upływie 3 godzin robimy zalewę.

Zalewa:

  • 1 kg cukru
  • 1 i 1/2 szklanki octu 10%
  •  6 łyżek oleju
  • 1 główka czosnku
  • 1 płaska łyżka przyprawy chili (żadna inna papryka ostra, musi być chilli czerwone)

Zagotować cukier z octem, i dodać olej na koniec gotowania. Zestawić zalewę z ognia, wycisnąć czosnek i dodać chili. Do gorącej zalewy wrzucić odciśnięte ogórki. Na dosłownie 30 sekund postawić na małym ogniu i wymieszać, nie doprowadzić do wrzenia. Następnie wkładamy ogórki do słoików. Kiedy tylko mamy ochotę wyjmujemy słoik i smaczna przystawka do wielu dań jak znalazł. Jeśli ktoś lubi mniej pikantne, dodać mniej chilli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz