sobota, 24 września 2011

Ciasto Snikers - przepis

Przepis na kruche ciasto przekładane bitą śmietaną i karmelem.

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • kostka margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
Mieszamy składniki i wygniatamy na stolnicy ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą część lekko wałkujemy tak by zmieściło się nam na blaszkę. Jedna część będzie spodem, druga będzie wierzchem. Pieczemy w temp. 180 stopni ok 30 minut.

Składniki na krem:
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 2 fixy śmietanowe
  • 2 łyżki cukru
Miksujemy całość aż do ubicia śmietany.
Na jedną część ciasta (spód) wykładamy ubitą śmietanę i równo rozprowadzamy. Następnie kładziemy na to drugą część ciasta (wierzch), i  rozprowadzamy karmel (mleko słodzone gotowane, gotowa masa w puszce). Na karmel wykładamy płatki migdałowe, orzechy włoskie pokruszone oraz rodzynki. Ciasto jest gotowe. Wkładamy do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz