poniedziałek, 14 listopada 2011

Pizza włoska przepis

Prosta w wykonaniu pizza z piersią z kurczaka, cebulą oraz pieczarkami. Przepis włoski!


Składniki na ciasto:

  • 7 g drożdży (tylko)
  • pół łyżeczki soli
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
Składniki na sos do pizzy:
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • oregano
  • sól, pieprz
Wykonanie sosu (tak jak w przypadku lasagne):
Przecieramy dokładnie przez sitko pomidory z puszki. Na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Następnie dodajemy przetarte pomidory oraz przyprawy i gotujemy od czasu do czasu mieszając aż sos zgęstnieje (ok. 15 minut).

Składniki na wierzch pizzy:
Ja zrobiłam połowę pizzy pieczarkowej z papryką i serem, a drugą połowę z piersią z kurczaka i cebulą oraz serem. Oto składniki:
  • 40 dag pieczarek
  • połowę małej papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
  • 1 cebula pokrojona w talarki
  • 1 pierś z kurczaka
  • przyprawa kebab - gyros
  • 50 dag sera żółtego ( najlepszy edamski albo morski)
Wykonanie:
Pieczarki pokrojone podsmażamy na odrobinie oleju i posypujemy szczyptą soli. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w niedużej ilości przyprawy kebab-gyros., a następnie podsmażamy. Cebulę podsmażamy i dodajemy do piersi z kurczaka i odstawiamy na bok.
Ser ścieramy na tarce.

Wykonanie ciasta:
Rozdrabniamy drożdże z mąką i solą. Dodajemy powoli ciepłą wodę i olej i wygniatamy ciasto ok. 10 min aż będzie gładkie na oprószonej mąką stolnicy. Przekładamy ciasto na nasmarowaną olejem miskę, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. 
Gdy urośnie kładziemy ciasto na blaszkę i rękoma rozciągamy na całą powierzchnię.

Plan wykonania:
1. Zrobić sos pomidorowy, a potem ciasto.
2. Gdy ciasto będzie rosnąć przejdź do przygotowywania składników na wierzch pizzy.
3. Rozłóż ciasto na blaszce, a na ciasto rozprowadź sos pomidorowy (jeśli trochę zostanie można zostawić do jedzenia na pizzę)
4. Rozłóż składniki wg uznania.
5. Piec ok. 15 minut w temp. 180 - 190 stopni, aż ciasto się przyrumieni, a ser rozpuści. Udekoruj bazylią.


1 komentarz:

  1. Mniam mniam, ale było dobre :D Zrobiłem z pizzę z tego przepisu i wyszła świetnie. Polecam!

    OdpowiedzUsuń