niedziela, 15 stycznia 2012

Przepis na faworki

Przepis na kruche faworki:

Faworki
Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyzeczka masła
  • 6 żółtek
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • czubeczek łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść ciasto. Zagniatać dość długo aby jak najwięcej pęcherzyków powietrza dostało się do środka. Podzielić na 4 części i każdą część rozwałkować cieniutko. Placek ciasta pokroić w paseczki. Na środku pasków przeciąć nożem i jeden koniec paska przeciągnąć przez nacięty otwór i powstaje faworek. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Lekko przyrumienione odwracamy na drugą stronę. Dobrze się to robi patyczkami do szaszłyków. Ostygnięte faworki posypujemy cukrem pudrem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz