środa, 8 lutego 2012

Eklerki ze śmietaną

Przepis na eklerki nadziewane bitą śmietaną
Składniki na ciasto:
  • 170g masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 230g mąki
  • 6 jaj
  • 400ml wody

W garnku rozpuścić masło, wodę i cukier gotując na małym ogniu. Po zagotowaniu dodajemy mąkę i sól. Mieszamy energicznie aż masa zbije się w kulę i zacznie odchodzic od ścianek garnka. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu należy do ciasta dodawać po jednym jajku mieszając całość mikserem.
Ciasto wykładamy łyżką małymi porcjami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 - 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.
Następnie przygotowujemy bitą śmietanę, którą naszprycujemy eklerki.
Składniki:
  • 600ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 fixy śmietanowe
Wrzucamy do śmietany cukier oraz fixy i mieszamy mikserem aż śmietana zgęstnieje.
Następnie szprycujemy eklerki gotową ubitą śmietaną.

Eklerki z bitą śmietaną dekorujemy polewą czekoladową oraz wiórkami kokosowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz