sobota, 17 marca 2012

Sałatka z gruszkami - słodka przystawka

Przepis na sałatkę z gruszkami
Składniki:

  • 1 paczka sałaty mix
  • 2 duże gruszki
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 2 cebulki szalotki
  • pół cytryny
Składniki na sos:
  • pół szklanki oliwy
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego, ewentualnie winnego
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy.
Wykonanie sałatki:
Na półmisku układamy sałaty mix. Na warstwę sałaty kładziemy pokrojone wzdłuż gruszki, w plastry razem ze skórką (najpierw kroimy gruszkę na pół, połówki na ćwiartki, następnie wykrawamy środki i kroimy gruszki w plastry). Gruszki powinny być twardawe. Gruszki skrapiamy wyciśniętym sokiem z cytryny i dopiero układamy na sałatę.
Następnie na ułożone gruszki wysypujemy żurawinę, a następnie pokrojone w kostkę cebulki. Polewamy całość przygotowanym sosem. Można podawać.


2 komentarze:

  1. A gdzie można kupić cebulki szalotki? W warzywniakach nie ma.

    OdpowiedzUsuń
  2. Delikatesy "Alma", "Piotr i Paweł", "Carrefour", być może w Kauflandzie aczkolwiek tam nie sprawdzałam jeszcze. Szukaj w dużych marketach. Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń