niedziela, 18 marca 2012

Przepis na szaszłyki

Przepis na szaszłyki z polędwiczek wieprzowych. Szaszłyki na grilla i do piekarnika.

Składniki na 6 szaszłyków:


  • 2 nie za duże polędwiczki wieprzowe
  • 30 dag boczku
  • 2 duże cebule
  • 1 papryka czerwona (możemy kupić jedną czerwoną, a drugą zieloną lub żółtą dla urozmaicenia)
  • sól, pieprz
  • przyprawa do marynaty
  • 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie dzień wcześniej marynaty:
Kroimy polędwiczki w plastry grubości ok. 2 -3 cm.
Boczek kroimy w plastry.
Cebule kroimy w ćwiartki.
Każdą polędwiczkę posypujemy  szczyptą soli, pieprzem i przyprawą do marynaty. Podobnie postępujemy z boczkiem. Wszystkie kawałki polędwiczek, boczku oraz cebule umieszczamy w misce. Wszystko mieszamy dodając jeszcze 2-3 łyżki oleju, zakrywamy folią i kładziemy do lodówki.


Wykonanie szaszłyków:
Paprykę kroimy w nie za duże kawałki. Wyjmujemy z lodówki przygotowane dzień wcześniej polędwiczki z boczkiem. Na patyki nadziewamy na przemian polędwiczkę, cebulę, boczek, paprykę. Przygotowane szaszłyki wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni przez 40 - 50 minut.


Do szaszłyków świetnie pasuje sałatka z gruszkami, której przepis umieściłam wczoraj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz