poniedziałek, 9 lipca 2012

Bruschetta z cukinią i papryką

Dziś przepis na przekąski - bruschetta z cukinią, papryką i serem. Pyszny przepis kuchni włoskiej.

Składniki:

  • 1 bagietka bądź ciabatty
  • 1 duży pomidor
  • połowa papryki czerwonej
  • mała cukinia
  • mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • olej
  • żółty ser
Wykonanie:
Kroimy drobno w kosteczkę cebulę i podsmażamy na patelni na oleju. Dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilkę podsmażamy. Następnie na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę pomidor, pokrojoną w paseczki paprykę oraz w kostkę obraną cukinię. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy bazylię. Gdy troszkę zmięknie (nie doprowadzamy do ciapy:-) odstawiamy na bok. Kroimy bagietkę w ukośne kromki i nakładamy na nie podsmażone warzywa. Następnie ścieramy na tarce żółty ser i posypujemy wierzch bruschetty. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temp. ok. 200 stopni z funkcją grilla, bądź opiekanie góra, dół. 
Przed:
 Po:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz