Dziś przepis na przekąski - bruschetta z cukinią, papryką i serem. Pyszny przepis kuchni włoskiej.
Składniki:
- 1 bagietka bądź ciabatty
- 1 duży pomidor
- połowa papryki czerwonej
- mała cukinia
- mała cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- bazylia
- sól, pieprz
- olej
- żółty ser
Wykonanie:
Kroimy drobno w kosteczkę cebulę i podsmażamy na patelni na oleju. Dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilkę podsmażamy. Następnie na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę pomidor, pokrojoną w paseczki paprykę oraz w kostkę obraną cukinię. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy bazylię. Gdy troszkę zmięknie (nie doprowadzamy do ciapy:-) odstawiamy na bok. Kroimy bagietkę w ukośne kromki i nakładamy na nie podsmażone warzywa. Następnie ścieramy na tarce żółty ser i posypujemy wierzch bruschetty. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temp. ok. 200 stopni z funkcją grilla, bądź opiekanie góra, dół.
Przed:
Po:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz