wtorek, 17 lipca 2012

Knedle przepis

Przepis na knedle z wiśniami.
Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 60 dag wydrylowanych wiśni
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • cukier
  • śmietana 18%
  • sól
Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie, tak jak normalnie solimy ziemniaki na obiad. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy będą letnie, przeciskamy je przez praskę do ziemniaków na stolnicę. Do ziemniaków wbijamy jedno jajko i wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Zagniatamy ciasto. Ciasto nie powinno przywierać do stolnicy. Można dosypać mąki gdy będzie się przyklejać.
Następnie wydrylowane wiśnie posypujemy po wierzchu cukrem aby nie były za kwaśne.
W garnku gotujemy wodę i solimy do smaku. Zanim się woda ugotuje to w tym czasie zrobimy knedle, knedle gotowe nie mogą stać za długo, bo się będą rozklejać pod wpływem puszczanego soku z wiśni.

Następnie:
Ciasto ziemniaczane kroimy w plastry, na których rozkładamy wiśnie (mi się mieściła 1 łyżeczka, w zależności jakie duże knedle robimy) Sklejamy ciasto w kulkę. Gotowe "kulki" układamy na stolnicy posypanej mąką. 
Do gotującej się wody wrzucamy knedle, gotujemy od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką aż wypłyną na wierzch i woda po raz kolejny się zagotuje tym razem z knedlami. Po wyjęciu knedle podajemy ze śmietaną i cukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz