niedziela, 1 lipca 2012

Tort Pavlova z jagodami

Podaje przepis na tort bezowy Pavlova z jagodami. Jest to nie tylko pyszny deser, ale dobry sposób na wykorzystanie białek, które zostają przy robieniu np. kruchego ciasta. Mój torcik jest dwupiętrowy. Z 5 białek.


Składniki na bezy:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka czubata mąki ziemniaczanej
Jeśli ktoś chce słodsze bezy to może dać 1 szklankę cukru. Według uznania, ale moim zdaniem te są bardzo dobre.

Wykonanie:
Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Do piany dodajemy powoli cukier i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitego "białego puszku". Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy. Pianę dzielimy na dwie części. Wykładamy na odrysowane okręgi od talerza na papierze do pieczenia. U mnie każdy okręg bezowy był na osobnej blaszce. Pieczemy w temp. 150 stopni przez 10 minut, a później zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy bezy przez ok. 1,5 godziny.


Składniki na krem:
  • 0,5 litra śmietany 30% kremówki
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 fixy śmietanowe
  • 1,5 szklanki jagód
Mogą być również inne owoce.

Wykonanie:

Ubijamy śmietanę z cukrem, gdy masa zaczyna gęstnieć dodajemy fixy. Mieszamy mikserem aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji bitej śmietany.
Na pierwszy blat bezowy wykładamy połowę śmietany, a na to rozkładamy warstwę jagód. Nakładamy na to drugi blat bezowy, resztę śmietany, a na wierzch rozkładamy jagody. Gotowy deser wkładamy do lodówki. Za dwie godzinki można już jeść. Polecam również tort kawowo-bezowy http://onlymysphere.blogspot.com/2011/12/bezowo-na-nowy-rok.html




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz