piątek, 20 lipca 2012

Placki ziemniaczane po węgiersku

Przepis na placki ziemniaczane z gulaszem czyli tzw. placki po węgiersku, placki po cygańsku czy placki po zbójnicku

Składniki:

  • 60 dag mięsa wieprzowego od szynki albo łopatka
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 6 pieczarek
  • sól, pieprz
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • woda
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • olej
Wykonanie:
Kroimy mięso w kostkę. Wlewamy olej na patelnię (patelnię wyższą bądź rondel), gdy się rozgrzeje wrzucamy pokrojone mięso. Gdy lekko podsmażymy mięso, dodajemy do mięsa pokrojoną cebulę. Posypujemy solą i podsmażamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso się przyrumieni i cebulka, dodajemy wodę tak by przykryć mięso. Całość dusimy na małym ogniu, przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Co jakiś czas sprawdzamy czy mięso jest już miękkie, gdy tak się stanie obieramy pieczarki i kroimy w ósemki bądź w grubsze plastry i dodajemy do mięsa. Następnie wrzucamy pokrojoną czerwoną paprykę. Całość jeszcze chwilę dusimy aż zmięknie papryka i pieczarki. 
Następnie należy zaprawić nasz sos z mięsem. W tym celu do 1/3 szklanki mąki dolewamy zimnej wody tyle, aby można było rozmieszać swobodnie mąkę z wodą (ma być rzadkawe, aby wlewając do sosu nie porobiły się gródki). Mąkę rozmieszamy z wodą do uzyskania jednolitej konsystencji. Zaprawiając sos robimy to wlewając mąkę z wodą powoli do sosu jedną ręką, a drugą energicznie mieszamy aby nie powstawały "kluski". Mamy gotowy gulasz do placków:-)

Teraz należy przygotować placki ziemniaczane:
Obieramy ziemniaki i ścieramy. Dodajemy jedno jajko, czubatą łyżkę mąki pszennej, sól, pieprz, może być trochę vegety. Całość mieszamy. Placki smażymy na oleju, układając na patelni masę ziemniaczaną w owal, czyli dwa placki na patelnię.
Podając danie układamy jeden placek, nakładamy na niego sos z gulaszem, a na to nakładamy drugi placek. Podajemy z ulubionymi surówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz