niedziela, 9 października 2011

Piernik z dżemem

Przepis na tanie i banalnie proste ciasto piernikowe przekładane dżemem
Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki kakao
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 przyprawa do piernika
  • 3 łyżki dżemu wiśniowego lub śliwkowego
Wykonanie:
Margarynę, cukier, kakao i mleko podgrzać i rozpuścić na ogniu. Pozostawić do ostudzenia.
Po ostudzeniu wylać rozpuszczone składniki do misy i dodawać: mąkę, 2 żółtka ( z białek ubić pianę i dodać na samym końcu), przyprawę do piernika, sodę oraz dżem. Całość miksować do uzyskania jednolitej masy. Na końcu jak wspomniałam wyżej dodać ubitą pianę z białek, całość wymieszać i wyłożyć na blaszkę. Pieczemy w temperaturze 160 stopni około 40 - 45 minut. Po wyłożeniu ciasta z piekarnika polać polewą czekoladową. Ja polałam ciemną polewą i udekorowałam białą polewą. Możemy również wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz