sobota, 22 października 2011

Ciasto Izaura

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  Cukier waniliowy
  •   4 jajka
  • 5 łyżek wody


Wykonanie:
Margarynę, cukier, kakao, woda, cukier waniliowy gotować aby rozpuścić wszystkie składniki. Ostudzić. Po ostudzeniu dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek. Całość zmiksować. Masę wlać do formy.

Masa serowa:
  •  50 dag sera półtłustego
  • 3 jajka
  •   ¾ szklanki cukru
  •  Pół kostki margaryny
Wykonanie:
Ser zemleć, dodać żółtka, cukier, margarynę, ubitą pianę z białek. Całość wymieszać pałką aż do uzyskania jednolitej masy. Gotowy ser wyłożyć łyżką do wcześniej wlanej masy do formy. piec 60 minut w temperaturze 200 stopni C.

Gotową masę serową wykładamy łyżką na ciasto tak jak na zdjęciu:
Ser podczas pieczenia sam opadnie na dół.

Najlepiej najpierw rozpuścić składniki na ciasto, a w tym czasie kiedy masa będzie stygnąć, zrobić masę serową.
Upieczone ciasto polać polewą czekoladową i udekorować wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz