Przepis na Biszkopt z nutellą i śliwkami
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki czubate kakao
Rozdzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek. Następnie dodajemy szklankę cukru pudru i miksujemy całość. Po wymieszaniu cukru z pianą, dodajemy mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu całości, na końcu dodajemy kakao. Wykładamy ciasto na blaszkę i pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części.
Składniki na krem:
- 1 duży słoik nutelli, ja również używałam kremu podobnego do nutelli, ważne aby był to krem czekoladowo-orzechowy (nie masło czekoladowe)
- 1 kostka margaryny
- 2 jajka
- 1-2 łyżki alkoholu (spirytus bądź koniak)
Miksując margarynę dodajemy stopniowo nutellę. Po złączeniu nutelli z margaryną, dodajemy jajka, cukier puder i alkohol. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Na jedną część ciasta (spód) wykładamy połowę kremu. Następnie kładziemy drugą część ciasta i rozsmarowujemy drugą połowę kremu. Na wierzch ciasta potrzebujemy jeszcze do dekoracji polewę czekoladową, suszone śliwki kalifornijskie i rodzynki. Śliwki i rodzynki trzeba namoczyć w spirytusie i zostawić na 2 godziny. Po namoczeniu śliwki kroimy w plasterki i rozkładamy razem z rodzynkami na wierzchu ciasta. Następnie polewą czekoladową polewamy nierównomiernie całość (nie przykrywamy całości polewą, dekorujemy tak aby powstały z polewy paseczki). Najlepiej jest aby polewa była gęstawa.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki. Najsmaczniejsze jest na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz