sobota, 7 kwietnia 2012

Seromak

Przepis na ciasto z makiem i serem.
Składniki na kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 żółtka
  • 1/2 masła roślinnego lub margaryny (czyli 125g)
  • 1/3 szklanki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1  łyżka kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Wszystkie składniki razem zagnieść. Rozwałkować ciasto na kształt formy. Przenieść ciasto do formy za pomocą wałka najlepiej. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Ma się zarumienić.

Drugi etap to przygotowanie masy makowej
Składniki:
  • 0,5 kg maku
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 2  łyżki dżemu
  • 2 łyżki miodu
  • płaska łyżka ziemniaczanej mąki
  • trochę aromatu migdałowego
  • garść orzechów włoskich i rodzynek
Wykonanie:
Mak trzykrotnie zemleć przez maszynkę. Do maku dodać 2 żółtka, cukier, masło, dżem, miód, aromat i mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać pałką do uzyskania jednolitej masy. Następnie w osobnym naczyniu ubić pianę z białek. Dodać do maku pianę z białek i bakalie. Wymieszać. Masę makową wykładamy równomiernie na podrumieniony kruchy placek.


Trzeci etap to masa serowa:
Składniki:
  • 500 g sera półtłustego (może być gotowy zmielony, często do kupienia w wiadereczku)
  • 250g sera mascarpone
  • 2/3 masła roślinnego
  • 2/3 szklani cukru ( w przypadku gdy kupujemy ser gotowy i jest on słodzony wtedy 1/3 szklanki cukru)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka

Ser zemleć, chyba że kupujemy gotowy to wtedy nie trzeba. Do sera dodajemy wszystkie składniki oprócz białek, które oddzielamy od żółtek. wszystkie składniki miksujemy razem z serem. Na koniec ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy serowej i mieszamy mikserem na niskich obrotach i nie za długo. Jeżeli mamy już jednolitą masę to wykładamy ją na wyłożoną masę makową.
Pieczemy w piekarniku minimum 1 godzinę w temperaturze 160 stopni.
Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz