Składniki:
- kostka od schabu, lub 3 skrzydełka
- kawałek selera
- pietruszka
- 1 duża marchewka
- 2 pęczki botwiny
- 1 burak
- kawałek pora
- 3 ziemniaki
- liście laurowe
- koperek
- ziarenka pieprzu
- sól
- kostka rosołowa
- śmietana 18% ok. 200g
Obgotować kostkę lub skrzydełka, wsypać kilka liści laurowych, kilka ziaren pieprzu, pół łyżki soli. Na tarce zetrzeć marchewkę (na dużych oczkach). Skroić drobno botwinkę, pora, koper, pokroić buraka w plasterki. Do gotującej się zupy wrzucić obraną pietruszkę, kawałek selera oraz pokrojone warzywa (botwinkę, marchewkę, pora, koper, buraka). Wszystko gotujemy i wrzucamy kostkę rosołową. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Wrzucamy po chwili ziemniaki. Gdy warzywa zmiękną doprawiamy jeszcze do smaku jeśli potrzeba. Na koniec wlewamy śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz