niedziela, 29 kwietnia 2012

Zupa botwinka - przepis

Przepis na zupę z botwiny - 4 porcje
Składniki:

  • kostka od schabu, lub 3 skrzydełka
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • 1 duża marchewka
  • 2 pęczki botwiny
  • 1 burak
  • kawałek pora
  • 3 ziemniaki
  • liście laurowe
  • koperek
  • ziarenka pieprzu
  • sól
  • kostka rosołowa
  • śmietana 18% ok. 200g
Obgotować kostkę lub skrzydełka, wsypać kilka liści laurowych, kilka ziaren pieprzu, pół łyżki soli. Na tarce zetrzeć marchewkę (na dużych oczkach). Skroić drobno botwinkę, pora, koper, pokroić buraka w plasterki. Do gotującej się zupy wrzucić obraną pietruszkę, kawałek selera oraz pokrojone warzywa (botwinkę, marchewkę, pora, koper, buraka). Wszystko gotujemy i wrzucamy kostkę rosołową. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Wrzucamy po chwili ziemniaki. Gdy warzywa zmiękną doprawiamy jeszcze do smaku jeśli potrzeba. Na koniec wlewamy śmietanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz