środa, 13 czerwca 2012

Ciasto z truskawkami i galaretką

Przepis na biszkopt z truskawkami, bitą śmietaną i galaretką truskawkową
Składniki:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 kg truskawek
  • 1/2 litra śmietany 30% kremówki
  • 2 galaretki
  • 2 fixy śmietanowe
  • 2 łyżeczki cukru
Wykonanie biszkoptu:
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie powoli dodajemy cukier (5 łyżek) i dalej miksujemy do jednolitej piany. Następnie dodajemy żółtka, mąkę (5 łyżek) oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Miksujemy do jednolitej masy na nie za wysokich obrotach. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut w temp. 170 stopni

Gdy biszkopt ostygnie wykonujemy masę śmietanową i obieramy z szypułek truskawki.
Wykonanie Masy śmietanowej:
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, wsypujemy 2 fixy śmietanowe i 2 łyżeczki cukru. Całość miksujemy mikserem aż do zgęstnienia.
Wykładamy na biszkopt ubitą śmietanę, a potem truskawki układamy na masie śmietanowej. Większe truskawki możemy zanurzać w ubitej śmietanie.

Przygotowanie galaretki:
Potrzebne są nam 2 galaretki truskawkowe. Wykonanie tak jak na opakowaniu. Proponuję użyć mniej wody niż jest napisane na opakowaniu (ok. 1/2 szklanki mniej). Tężejącą galaretkę wykładamy na wierzch ciasta.
Wkładamy ciasto do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz