środa, 20 czerwca 2012

Naleśniki z truskawkami

Przepis na naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną
Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • ok. pół szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • olej
  • 0,5 kg truskawek
  • cukier
  • 300 ml śmietany kremówki 30 %
  • fix śmietanowy
Wykonanie naleśników:
Miksujemy następujące składniki: mąkę, jajka, mleko, wodę gazowaną i szczyptę soli. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodajmy trochę mąki, a jeżeli za gęsta to mleka i odrobinę wody. Masa na gęstość ma być taka aby po wlaniu na patelnię dało się ją rozprowadzić po całej powierzchni. Na dużą patelnię wlewamy łyżkę oleju. Jeżeli mamy już rozgrzaną patelnię wlewamy masę na pierwszy naleśnik. Ja używam łyżki wazowej. Jedna łyżka wazowa masy starcza na usmażenie jednego naleśnika. Po za tym ułatwia to pracę, bo wszystkie naleśniki są jednakowe.

Wykonanie musu truskawkowego:
Umyte truskawki obieramy z szypułek, a następnie miksujemy blenderem, lub jeśli nie mamy blendera to możemy zastąpić go tłuczkiem do ziemniaków. Zgniecione truskawki posypujemy cukrem, tak jak nam pasuje na słodkość i mieszamy. Mus nie może być za słodki bo do tego jeszcze dojdzie bita śmietana.

Wykonanie śmietany:
Ubijamy śmietanę z 2 łyżeczkami cukru i fixem śmietanowym aż śmietana będzie puszysta.

Mus rozsmarowujemy na naleśniku, zawijamy i na to nakładamy bitą śmietanę. Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz