Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 60 dag wydrylowanych wiśni
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- cukier
- śmietana 18%
- sól
Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie, tak jak normalnie solimy ziemniaki na obiad. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy będą letnie, przeciskamy je przez praskę do ziemniaków na stolnicę. Do ziemniaków wbijamy jedno jajko i wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Zagniatamy ciasto. Ciasto nie powinno przywierać do stolnicy. Można dosypać mąki gdy będzie się przyklejać.
Następnie wydrylowane wiśnie posypujemy po wierzchu cukrem aby nie były za kwaśne.
W garnku gotujemy wodę i solimy do smaku. Zanim się woda ugotuje to w tym czasie zrobimy knedle, knedle gotowe nie mogą stać za długo, bo się będą rozklejać pod wpływem puszczanego soku z wiśni.
Następnie:
Ciasto ziemniaczane kroimy w plastry, na których rozkładamy wiśnie (mi się mieściła 1 łyżeczka, w zależności jakie duże knedle robimy) Sklejamy ciasto w kulkę. Gotowe "kulki" układamy na stolnicy posypanej mąką.
Do gotującej się wody wrzucamy knedle, gotujemy od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką aż wypłyną na wierzch i woda po raz kolejny się zagotuje tym razem z knedlami. Po wyjęciu knedle podajemy ze śmietaną i cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz