Podaje przepis na tort bezowy Pavlova z jagodami. Jest to nie tylko pyszny deser, ale dobry sposób na wykorzystanie białek, które zostają przy robieniu np. kruchego ciasta. Mój torcik jest dwupiętrowy. Z 5 białek.
Składniki na bezy:
- 5 białek
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka czubata mąki ziemniaczanej
Jeśli ktoś chce słodsze bezy to może dać 1 szklankę cukru. Według uznania, ale moim zdaniem te są bardzo dobre.
Wykonanie:
Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Do piany dodajemy powoli cukier i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitego "białego puszku". Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy. Pianę dzielimy na dwie części. Wykładamy na odrysowane okręgi od talerza na papierze do pieczenia. U mnie każdy okręg bezowy był na osobnej blaszce. Pieczemy w temp. 150 stopni przez 10 minut, a później zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy bezy przez ok. 1,5 godziny.
Składniki na krem:
- 0,5 litra śmietany 30% kremówki
- 1,5 łyżeczki cukru
- 2 fixy śmietanowe
- 1,5 szklanki jagód
Mogą być również inne owoce.
Wykonanie:
Ubijamy śmietanę z cukrem, gdy masa zaczyna gęstnieć dodajemy fixy. Mieszamy mikserem aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji bitej śmietany.
Na pierwszy blat bezowy wykładamy połowę śmietany, a na to rozkładamy warstwę jagód. Nakładamy na to drugi blat bezowy, resztę śmietany, a na wierzch rozkładamy jagody. Gotowy deser wkładamy do lodówki. Za dwie godzinki można już jeść. Polecam również tort kawowo-bezowy http://onlymysphere.blogspot.com/2011/12/bezowo-na-nowy-rok.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz