wtorek, 22 stycznia 2013

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Przepis na obiad - pieczarki nadziewane mięsem.

pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Składniki na 3-4 osoby:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 8 dużych pieczarek
  • pół cebuli
  • bułka namoczona w wodzie
  • 2 jajka
  • sol, pieprz
  • bułka tarta
  • olej
Wykonanie:
Do mięsa wrzucamy odciśnięta bułkę, którą wcześniej namoczyliśmy. Dodajemy jajka, sól, pieprz i posiekaną drobno cebulę. Całość mieszamy.

Obieramy pieczarki, ucinamy ogonki i wydrążamy trochę środki pieczarki, aby zmieściło się więcej mięsa. Do pieczarek wkładamy mięso. Mięso ma "wychodzić" z pieczarek i formujemy kulki. Pieczarkę nadzianą mięsem obtaczamy w bułce tarce, ale tylko stronę mięsną. Kapelusza pieczarki nie obtaczamy w bułce. Smażymy faszerowane pieczarki na oleju z każdej strony. Możemy podać z ziemniakami i buraczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz