Przepis na keks z bakaliami.
Składniki:
- 25 dkg mąki
- 20 dkg cukru pudru
- 25 dkg masła roślinnego
- 5 jaj
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki bakalii (skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy włoskie)
Wykonanie:
Miksujemy cukier puder z żółtkami i masłem roślinnym. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wrzucamy bakalie i ubitą pianę z białek. Mieszamy wszystko delikatnie mikserem na wolnych obrotach bądź łyżką. Wykładamy masę na wyłożoną papierem do pieczenia podłużną formę. Masa wystarcza na jedną podłużną formę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni ok. 40 minut.
Upieczone ciasto przykrywamy ściereczką aby nabrało wilgoci i nie było suche.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz