poniedziałek, 5 listopada 2012

Ciasto Keks


Przepis na keks z bakaliami. 

Składniki:

  • 25 dkg mąki
  • 20 dkg cukru pudru
  • 25 dkg masła roślinnego
  • 5 jaj
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki bakalii (skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy włoskie)

Wykonanie:

Miksujemy cukier puder z żółtkami i masłem roślinnym. Następnie dodajemy mąkę,  proszek do pieczenia. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wrzucamy bakalie i ubitą pianę z białek. Mieszamy wszystko delikatnie mikserem na wolnych obrotach bądź łyżką. Wykładamy masę na wyłożoną papierem do pieczenia podłużną formę. Masa wystarcza na jedną podłużną formę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni ok. 40 minut.
Upieczone ciasto przykrywamy ściereczką aby nabrało wilgoci i nie było suche.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz