środa, 14 listopada 2012

Naleśniki z mięsem zapiekane z serem

Naleśniki z mięsem mielonym i kukurydzą, zapiekane na wierzchu z serem. Z podanych składników wychodzą 3 porcje.

Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego
  • 125 ml przecieru pomidorowego
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz
  • 20 dag sera zółtego edamskiego
Wykonanie:
Najpierw smażymy naleśniki. Sposób przygotowania naleśników:
Potrzebujemy 1 szklankę mleka, 1 szklankę mąki, 2 jajka, i wody gazowanej tyle aby całość nie była gęsta. Po zmiksowaniu masy, naleśniki smażymy na odrobinie oleju.


Wykonanie nadzienia do naleśników:
Kroimy drobno cebulę i czosnek. Podsmażamy na patelni z olejem aż się zarumieni. Do tego dodajemy mięso mielone. Całość chwilę podsmażamy, doprawiając solą i pieprzem. Następnie wlewamy przecier pomidorowy, trochę ziół prowansalskich i dusimy przez ok 10 minut. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Na koniec dodajemy małą puszkę kukurydzy.
Ścieramy ser na tarce z dużymi oczkami i smarujemy naczynie żaroodporne odrobiną oleju. Na usmażone naleśniki wykładamy mięso i zawijamy w rulony i układamy do naczynia żaroodpornego. Całość posypujemy żółtym serem. Wkładamy do piekarnika  i zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. 


3 komentarze:

  1. Farsz kładziony na zimno? Zapiekanka się nie "upłynniła" na dnie? To chyba taka naleśnikowa lasagne'ia prawda?

    OdpowiedzUsuń
  2. No tak trochę przypomina lasagne. Farsz kładłam na ciepło, ale myślę że jeżeli wystygnie, to zagrzeje się razem z naleśnikami w piekarniku, można je wtedy dłużej zapiekać. Naleśniki się nie upłynniły, bo farsz nie może być rzadki. Dałam tylko połowę przecieru pomidorowego, czyli 125 ml, poza tym duszenie sprawi, że ten "sosik", który się utworzył częściowo wyparuje. Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam naleśniki a z tym farszem muszą byc pyszne,akurat w Lidlu kupiłam mięso mielone więc już wiem co na obiad.

    OdpowiedzUsuń