sobota, 17 listopada 2012

Sałatka arabska

Sałatka arabska niczym z "solo pizzy"
Składniki:

  • udko z kurczaka
  • pół kapusty pekińskiej
  • prażona cebulka
  • pół długiego ogórka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • pół łyżeczki curry
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • przyprawa gyros
  • olej
Wykonanie:
Gotujemy udko z kurczaka. Po ugotowaniu i lekkim ostygnięciu, obieramy udko. Kroimy w części mięso i wkładamy do miski. Następnie wsypujemy gyros (niecały) i obtaczamy w nim mięso z kurczaka. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy mięso z kurczaka. Odstawiamy na bok i zajmujemy się krojeniem kapusty pekińskiej. Wrzucamy pokrojoną kapustę do miski, a do niej pokrojonego w półplasterki ogórka. Następnie dodajemy kurczaka odsączając go z oleju i dużą garść prażonej cebulki.

Wykonanie sosu:
Majonez i jogurt mieszamy. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz curry. Doprawiamy do smaku solą oraz odrobiną cukru, jeżeli jogurt spowoduje, że sos będzie kwaśny. Po wymieszaniu sosu wlewamy go do sałatki i mieszamy całość. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz