sobota, 29 grudnia 2012

Kostka alpejska

Przepis na sprawdzone ciasto - kostkę alpejską czyli biszkopt z bezami. 

Kostka alpejska - przepis
Składniki na biszkopt:

  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy 3 łyżki cukru i miksujemy na gładką masę. Cały czas mieszając dodajemy mąkę, następnie proszek do pieczenia i kakao. Po wymieszaniu, wykładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni.


Składniki na krem:
  • 1 kostka masła
  • 1 margaryna "Kasia"
  • 1/2 l ajerkoniaku
  • ok. 70 dag małych bez
  • 1/2 litra śmietany 30% deserowej
  • 2 fixy śmietanowe
  • gorzka czekolada

Masło miksujemy z margaryną. Następnie wlewamy powoli ajerkoniak i dalej miksujemy. Następnie wkładamy bezy (nie od razu wszystkie) i mieszamy całość pałką bądź łyżką. Po wymieszaniu części bez, wrzucamy kolejne. Część bez się rozkruszy, część zostanie w całości, ale przy mieszaniu nie rozkruszajmy ich w kremie "na siłę". Gotowy krem wykładamy na upieczony biszkopt.

Następnie ubijamy śmietanę z fixami i 2 łyżeczkami cukru. Ubitą śmietanę wykładamy na krem, a wierzch ciasta posypujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki. To przepis na naprawdę proste ciasto i pyszne:-))
Ciasto z bezami
Kostka alpejska - ciasto


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz