czwartek, 27 grudnia 2012

Sernik z brzoskwiniami - przepis

Dziś prosty przepis na ciasto, a mianowicie puszysty sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie. Dodam, iż jest to sernik z serkami homogenizowanymi.

Składniki na ciasto:

  • czubata szklanka mąki
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 dag margaryny
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto na kształt formy, w której będziemy piec ciasto i za pomocą wałka obsypanego mąką zawijamy ciasto i delikatnie przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na delikatny złoty kolor ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg serków homogenizowanych waniliowych (np. 7 serków po 150g)
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • puszka brzoskwiń
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy na gładką masę. Następnie dodajemy żółtka i serki waniliowe cały czas mieszając, a na koniec budyń waniliowy. Na podpieczone kruche ciasto wykładamy pokrojone brzoskwinie, a na to wykładamy masę serową. Masę serową obsypujemy kruszonką, którą robimy następująco:
  • 1/2 kostki masła
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki cukru

Wszystkie składniki mieszamy i rozdrabniamy palcami tworząc kruszonkę. 

Ciasto wkładamy do piekarnika na ok 50 - 60 minut i pieczemy w temperaturze 170 stopni.

Oczywiście możemy zrobić sernik z innymi owocami, niekoniecznie muszą być to brzoskwinie. Jednak takie połączenie uważam za idealne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz