Ciasto "Fale Dunaju" z kremem budyniowym i jabłkami. Oto przepis:
- 250g masła roślinnego
- 25 dkg cukru pudru
- 6 jajek
- 35 dkg mąki
- 2 łyżki płaskie kakao
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jabłka kruche
Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku i miksować. Następnie dajemy mąkę, proszek do pieczenia, 2 łyżki mleka i na koniec ubitą pianę z białek. Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka. Na wysmarowaną formę wyłożyć łyżką białe ciasto tak by utworzyć "górki" z odstępami. Ciemne ciasto włożyć między białe ciasto w powstałe odstępy. Następnie obieramy jabłka, kroimy na ósemki i wciskamy w ciasto. Ciasto przed włożeniem do piekarnika ma wyglądać mniej więcej tak jak na zdjęciu.
Krem:
Kupujemy krem "karpatka" i robimy krem wg zamieszczonego na opakowaniu przepisu.
Po upieczeniu ciasta powinny powstać otwory. Ciasto powinno być nierówne. Jeśli jest zbyt równe, możemy łyżką zrobić otwory. Krem wkładamy wtedy w te otwory i na całą powierzchnię ciasta. Na koniec polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz