piątek, 16 września 2011

Fale Dunaju - przepis

Ciasto "Fale Dunaju" z kremem budyniowym i jabłkami. Oto przepis:

  • 250g masła roślinnego
  • 25 dkg cukru pudru
  • 6 jajek
  • 35 dkg mąki
  • 2 łyżki płaskie kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jabłka kruche
Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku i miksować. Następnie dajemy mąkę, proszek do pieczenia, 2 łyżki mleka i na koniec ubitą pianę z białek. Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka. Na wysmarowaną formę wyłożyć łyżką białe ciasto tak by utworzyć "górki" z odstępami. Ciemne ciasto włożyć między białe ciasto w powstałe odstępy. Następnie obieramy jabłka, kroimy na ósemki i wciskamy w ciasto. Ciasto przed włożeniem do piekarnika ma wyglądać mniej więcej tak jak na zdjęciu.

Krem:
Kupujemy krem "karpatka" i robimy krem wg zamieszczonego na opakowaniu przepisu. 

Po upieczeniu ciasta powinny powstać otwory. Ciasto powinno być nierówne. Jeśli jest zbyt równe, możemy łyżką zrobić otwory. Krem wkładamy wtedy w te otwory i na całą powierzchnię ciasta. Na koniec polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz