Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 4 żółtka
- pół szklanki cukru
- kostka margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
Mieszamy składniki i wygniatamy na stolnicy ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą część lekko wałkujemy tak by zmieściło się nam na blaszkę. Jedna część będzie spodem, druga będzie wierzchem. Pieczemy w temp. 180 stopni ok 30 minut.
Składniki na krem:
- 0,5 litra śmietany 30%
- 2 fixy śmietanowe
- 2 łyżki cukru
Miksujemy całość aż do ubicia śmietany.
Na jedną część ciasta (spód) wykładamy ubitą śmietanę i równo rozprowadzamy. Następnie kładziemy na to drugą część ciasta (wierzch), i rozprowadzamy karmel (mleko słodzone gotowane, gotowa masa w puszce). Na karmel wykładamy płatki migdałowe, orzechy włoskie pokruszone oraz rodzynki. Ciasto jest gotowe. Wkładamy do lodówki.
Na jedną część ciasta (spód) wykładamy ubitą śmietanę i równo rozprowadzamy. Następnie kładziemy na to drugą część ciasta (wierzch), i rozprowadzamy karmel (mleko słodzone gotowane, gotowa masa w puszce). Na karmel wykładamy płatki migdałowe, orzechy włoskie pokruszone oraz rodzynki. Ciasto jest gotowe. Wkładamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz