piątek, 9 września 2011

Tort śmietanowy - przepis

Przepis na pyszny tort kakaowy z bitą smietaną i dżemem wiśniowym



Składniki na biszkopt:

  • 8 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń czekoladowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 paczka proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, następnie cały czas miksując dodajemy żółtka, budyń czekoladowy, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Po wymieszaniu wszystkich składników wylewamy masę do formy. Pieczemy w temp. 150 stopni, około 35 minut.

Krem:
  • 1/2 litra śmietany słodkiej 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 śmietany fix w proszku
Ubijamy śmietanę dodając fixy i cukier puder.

Przygotowanie:
Upieczony biszkopt przekrawamy na 2 części. Dolną część nasączamy albo wiśniówką z wodą albo innym alkoholem z wodą, można wycisnąć trochę cytryny. Na dolną część nakładamy dżem wiśniowy a następnie niecałe pół kremu śmietanowego. Łączymy obie części biszkoptu. Górną część również nasączamy alkoholem i nakładamy na wierzch oraz boki resztę kremu. Wierzch tortu możemy udekorować wiśniami z dżemu i posypać startą czekoladą albo rozpuszczalnym kakao. 
Tort wkładamy do lodówki, a potem możemy jeść:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz