Przepis na pyszny tort kakaowy z bitą smietaną i dżemem wiśniowym
Składniki na biszkopt:
- 8 jaj
- 1 szklanka mąki
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń czekoladowy
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 paczka proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, następnie cały czas miksując dodajemy żółtka, budyń czekoladowy, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Po wymieszaniu wszystkich składników wylewamy masę do formy. Pieczemy w temp. 150 stopni, około 35 minut.
Krem:
- 1/2 litra śmietany słodkiej 30 %
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 śmietany fix w proszku
Ubijamy śmietanę dodając fixy i cukier puder.
Przygotowanie:
Upieczony biszkopt przekrawamy na 2 części. Dolną część nasączamy albo wiśniówką z wodą albo innym alkoholem z wodą, można wycisnąć trochę cytryny. Na dolną część nakładamy dżem wiśniowy a następnie niecałe pół kremu śmietanowego. Łączymy obie części biszkoptu. Górną część również nasączamy alkoholem i nakładamy na wierzch oraz boki resztę kremu. Wierzch tortu możemy udekorować wiśniami z dżemu i posypać startą czekoladą albo rozpuszczalnym kakao.
Tort wkładamy do lodówki, a potem możemy jeść:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz