niedziela, 18 września 2011

Prosta Szarlotka

Składniki:


  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • kostka margaryny 
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6, 7  jabłek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Ugniatamy wszystkie składniki na stolnicy. Ciasto nie powinno przywierać do stolnicy. 
Gy ciasto jest już ugniecione 1/4 część wkładamy do lodówki, a pozostałą lekko rozwałkowujemy tak aby zmieściło się na spód blaszki. Ciasto jest kruche, więc zwijamy je na wałek i tak przekładamy je blaszkę. Wtedy uda nam się przenieść ciasto w jednym kawałku. Jabłka ścieramy na tarce i rozkładamy na ciasto. Posypujemy po wierzchu cukrem, bo może być za kwaśne i cynamonem. Wyjmujemy tą 1/4 ciasta z lodówki i ścieramy na tarce na grubych oczkach tak jak jabłka. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 150 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz