- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- kostka margaryny
- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6, 7 jabłek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Ugniatamy wszystkie składniki na stolnicy. Ciasto nie powinno przywierać do stolnicy.
Gy ciasto jest już ugniecione 1/4 część wkładamy do lodówki, a pozostałą lekko rozwałkowujemy tak aby zmieściło się na spód blaszki. Ciasto jest kruche, więc zwijamy je na wałek i tak przekładamy je blaszkę. Wtedy uda nam się przenieść ciasto w jednym kawałku. Jabłka ścieramy na tarce i rozkładamy na ciasto. Posypujemy po wierzchu cukrem, bo może być za kwaśne i cynamonem. Wyjmujemy tą 1/4 ciasta z lodówki i ścieramy na tarce na grubych oczkach tak jak jabłka. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 150 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz