Ogórki z chilli są świetną przystawką do grilla, pieczonego mięsa jak i do kanapek. Są z jednej strony słodkie a z drugiej pikantne. Bardzo proste w przyrządzeniu. Oto przepis:
- 3 kg ogórków średnich
- 6 łyżek soli
Ogórki pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Włożyć do miski i zasypać solą. Wymieszać i zostawić na 3 godziny. Po upływie 3 godzin robimy zalewę.
Zalewa:
- 1 kg cukru
- 1 i 1/2 szklanki octu 10%
- 6 łyżek oleju
- 1 główka czosnku
- 1 płaska łyżka przyprawy chili (żadna inna papryka ostra, musi być chilli czerwone)
Zagotować cukier z octem, i dodać olej na koniec gotowania. Zestawić zalewę z ognia, wycisnąć czosnek i dodać chili. Do gorącej zalewy wrzucić odciśnięte ogórki. Na dosłownie 30 sekund postawić na małym ogniu i wymieszać, nie doprowadzić do wrzenia. Następnie wkładamy ogórki do słoików. Kiedy tylko mamy ochotę wyjmujemy słoik i smaczna przystawka do wielu dań jak znalazł. Jeśli ktoś lubi mniej pikantne, dodać mniej chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz