Składniki:
- 1 paczka sałaty mix
- 2 duże gruszki
- 10 dag suszonej żurawiny
- 2 cebulki szalotki
- pół cytryny
Składniki na sos:
- pół szklanki oliwy
- 2 łyżeczki octu balsamicznego, ewentualnie winnego
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy.
Wykonanie sałatki:
Na półmisku układamy sałaty mix. Na warstwę sałaty kładziemy pokrojone wzdłuż gruszki, w plastry razem ze skórką (najpierw kroimy gruszkę na pół, połówki na ćwiartki, następnie wykrawamy środki i kroimy gruszki w plastry). Gruszki powinny być twardawe. Gruszki skrapiamy wyciśniętym sokiem z cytryny i dopiero układamy na sałatę.
Następnie na ułożone gruszki wysypujemy żurawinę, a następnie pokrojone w kostkę cebulki. Polewamy całość przygotowanym sosem. Można podawać.
A gdzie można kupić cebulki szalotki? W warzywniakach nie ma.
OdpowiedzUsuńDelikatesy "Alma", "Piotr i Paweł", "Carrefour", być może w Kauflandzie aczkolwiek tam nie sprawdzałam jeszcze. Szukaj w dużych marketach. Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuń