Tort z serkiem mascarpone
Składniki na biszkopt:
- 8 jaj
- 8 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 2 łyżki kakao
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie biszkoptu:
Ubijamy białka na sztywno, do ubijania dodać szczyptę soli. Gdy białka są ubite dodajemy cukier i dalej mieszamy mikserem. Następnie dodajemy żółtka oraz mąkę i proszek do pieczenia dalej miksując. Na koniec dodajemy kakao. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut.
Po ostudzeniu biszkopt przekroić na 3 części.
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 0,5 litra śmietany 30%
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 fixy śmietanowe
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Wykonanie kremu:
W misce ubić śmietanę z fixami i 1/4 szklanki cukru pudru.
W drugiej misce wykładamy serek mascarpone, zmiksować z 1/4 szklanki cukru pudru na jednolitą masę. Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, którą należy najpierw ostudzić. Dodawać ją w małych ilościach ciągle mieszając na dużych obrotach.
Wcześniej ubitą śmietanę dodawać powoli do serka mascarpone i mieszać lekko najlepiej łyżką ręcznie.
Poncz:
- 1 łyżka rozpuszczalnej kawy zaparzyć w 0,5 szklance wody. Uzupełnić drugą połowę szklanki alkoholem np. koniak, wiśniówka, amaretto
Dodatkowo potrzebujemy dżemu wiśniowego
Dolną część biszkoptu nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć 1/3 kremu na biszkopt. Następnie położyć drugą część biszkoptu, którą również nasączamy 1/3 ponczu i wykładamy na to warstwę dżemu wiśniowego. Następnie kładziemy trzecia część biszkoptu i zarazem ostatnią. Również nasączamy ją resztą ponczu i rozprowadzamy resztę kremu.
Wierzch dekorujemy płatkami migdałowymi, a boki posypujemy kawą mieloną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz