czwartek, 1 marca 2012

Przepis na blok czekoladowy

Blok czekoladowy, ciasto bez pieczenia

Przepis na pyszny blok czekoladowy - ciasto bez pieczenia. Smak z dzieciństwa

Składniki:

  • 1 margaryna 250g
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 2 i 1/2 szklanki mleka w proszku
  • herbatniki
  • rodzynki
Wykonanie:
Rozpuścić margarynę, kakao, cukier, cukier waniliowy, wodę w garnku od czasu do czasu mieszając aby nie powstawały grudki. Odstawić do ostygnięcia.
Po ostudzeniu dodawać powoli mleko w proszku i mieszamy całość mikserem. Gdy masa będzie już gęsta, dodać rodzynki i pokruszone herbatniki i wymieszać łyżką.
Następnie na wysmarowana lub wyłożoną papierem formę wykładamy całą masę równomiernie i wkładamy do lodówki. Mniam, idealne do kawki.
Blok czekoladowy




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz