Przepis na pyszny blok czekoladowy - ciasto bez pieczenia. Smak z dzieciństwa
Składniki:
- 1 margaryna 250g
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 2 i 1/2 szklanki mleka w proszku
- herbatniki
- rodzynki
Wykonanie:
Rozpuścić margarynę, kakao, cukier, cukier waniliowy, wodę w garnku od czasu do czasu mieszając aby nie powstawały grudki. Odstawić do ostygnięcia.
Po ostudzeniu dodawać powoli mleko w proszku i mieszamy całość mikserem. Gdy masa będzie już gęsta, dodać rodzynki i pokruszone herbatniki i wymieszać łyżką.
Następnie na wysmarowana lub wyłożoną papierem formę wykładamy całą masę równomiernie i wkładamy do lodówki. Mniam, idealne do kawki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz