Przepis na szaszłyki z polędwiczek wieprzowych. Szaszłyki na grilla i do piekarnika.
Składniki na 6 szaszłyków:
- 2 nie za duże polędwiczki wieprzowe
- 30 dag boczku
- 2 duże cebule
- 1 papryka czerwona (możemy kupić jedną czerwoną, a drugą zieloną lub żółtą dla urozmaicenia)
- sól, pieprz
- przyprawa do marynaty
- 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie dzień wcześniej marynaty:
Kroimy polędwiczki w plastry grubości ok. 2 -3 cm.
Boczek kroimy w plastry.
Cebule kroimy w ćwiartki.
Każdą polędwiczkę posypujemy szczyptą soli, pieprzem i przyprawą do marynaty. Podobnie postępujemy z boczkiem. Wszystkie kawałki polędwiczek, boczku oraz cebule umieszczamy w misce. Wszystko mieszamy dodając jeszcze 2-3 łyżki oleju, zakrywamy folią i kładziemy do lodówki.
Wykonanie szaszłyków:
Paprykę kroimy w nie za duże kawałki. Wyjmujemy z lodówki przygotowane dzień wcześniej polędwiczki z boczkiem. Na patyki nadziewamy na przemian polędwiczkę, cebulę, boczek, paprykę. Przygotowane szaszłyki wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni przez 40 - 50 minut.
Do szaszłyków świetnie pasuje sałatka z gruszkami, której przepis umieściłam wczoraj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz